Pusculita avem? Avem! Bani avem? Avem! La pusculita? Nu! :))

Dar ce cunoscut imi suna, nu aveti idee. Cand intrati in domeniul acesta, fetelor, videochatul este asa un loc, un miraj. Cu siguranta daca vei lucra in domeniu nu te vei mai putea intoarce la un salariu minim pe economie.

Odata cu incasarile tale cresc si pretentiile si puterea ta de cumparare. Incepi sa te gandesti ca ai putea sa circuli mai mult cu taxiul, sau poate n-ar fi rau sa iti cumperi masina ta, la mall ai abonament si la coafor te cunosti cu toate clientele si toate coafezele.

Well, asta e o panta pe care se aluneca usor. Va zic din experienta. Mereu e loc de mai bine si mai bine poate inseamna o geanta noua de firma sau o pereche de pantofi sau bluza aceea frumoasa si ieftina care nu costa decat 500 lei, sau hai ca nu era asa ieftina, dar o meritai si asta e tot ce conteaza.

Cand trece febra asta si realizezi ca totusi faci ceva banuti si ca poate n-ar fi o idee atat de rea sa pui si ceva deoparte, incepi sa gasesti scuze si motive si cheltuieli neprevazute. Totusi, daca te imbolnavesti si o perioada nu mai poti lucra, sau poate vrei o vacanta mai scumpa si vrei sa economisesti putin?

Ce poti face concret?

Fa-ti un caiet de cheltuieli

Stiu ca suna a metoda mamei, dar merge de minune. In primul rand, scrie in caiet care sunt cheltuielile tale fixe lunare: chirie, curent, abonamente diverse, mancare etc. In al doi-lea rand, scrie-ti cheltuielile optionale: abonament la cinema, coafor de 10 ori pe saptamana :)), iesiri in oras, taxi, etc.

In functie de suma pe care o castigi lunar, aloca un buget pentru cheltuielile fixe si unul pentru cele optionale, dar nu inainte de a vedea la ce anume ai putea totusi sa renunti sau ce anume nu este necesar cu adevarat.

Prioritizeaza cheltuielile

Hai sa ne gandim cam ce putem taia de pe lista? Incearca sa te coafezi acasa. Crede-ma, cu produsele corecte o poti face mai rapid si mai bine ca la coafor.

Foloseste metroul mai des

Incearca sa folosesti metroul sau daca ai masina, foloseste-o doar pana la metrou. Scutesti benzina si timpul petrecut in trafic. Stiu ca nu pare deloc comod, dar sa cauti loc de parcare sau sa stai blocata in trafic nu este deloc o fericire si plus ca acei bani ii poti pune la pusculita.

Mananca acasa

Sau ia pachetel la tine. Si mie imi place sa mananc in oras, dar facand un calcul o sa vezi ca o masa acasa te costa in jur de 10 lei si e mai sanatoasa, pe cand o masa la restaurant e minim 50 lei. Practic, daca mananci zilnic in oras minim o data pe zi, poti economisi 35-40 lei pe zi doar mancand acasa. Pe luna, inseamna o economie de aproximativ 1000 lei. Aloca un buget de 300 lei pe luna pentru iesirile cu prietenii si in rest incearca sa gatesti acasa simplu si bun.

Roata banilor

Gaseste 4 prietene dispuse sa economiseasca bani, dar carora le este la fel de greu ca si tie sa o faca. Desemnati o persoana responsabila care sa tina evidenta banilor si a persoanelor care urmeza sa ia roata.

Se trage de la inceput la sorti ordinea fetelor care urmeaza sa ia banutii. De exemplu, in iunie ia Maria, in iulie ia Iulia si tot asa.

Pe data de 1 a fiecarei luni, fiecare puneti la roata o suma de 200-300 lei sau mai mult, in functie de ce banuti aveti si banii aceia, toti, se duc la persoana careia ii corespunde luna in care sunteti. In iunie, pentru ca urma Maria, cei 1000 lei merg la ea si ii poate cheltui cum doreste. In iulie, urmeaza Iulia sa aiba 1000 lei de cheltuiala si tot asa pana a venit randul fiecareia.

Chiar functioneaza sistemul acesta.

Sper ca te-am ajutat macar putin si sper sa reusesti sa pui ceva bani deoparte. Mereu e ceva important de facut, doar sa iti dai seama ce merita mai mult.

Succes!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *